” TAK SANGGUP LAGI AKU NAK GADAI BARANG KEMAS ISTERI…”

Facebook
Pinterest
Twitter
WhatsApp
barang kemas
0 0
Read Time3 Minute, 7 Second

TAK SANGGUP LAGI AKU NAK GADAI BARANG KEMAS ISTERI…..”

Setiap kali aku teringat kisah 3 tahun lepas, confirm menitik-nitik air mata aku. Bekerja, tapi 3 bulan gaji tak dibayar. Kesihatan merosot teruk sehingga dipaksa cuti tanpa gaji.

Duit saving yang sedikit lama-lama habis. Mana nak makan, bayar duit sekolah dengan belanja anak-anak? Itu tak masuk duit kereta, duit rumah.
Pinjam?..Dah pinjam sana sini, kawan, family. Tapi sampai bila? Yang terdekat pun mula elak jumpa bila nampak muka.

Isteri yang tak bekerja mula minta kerja untuk sara keluarga. Lagipun
nak dapatkan insuran untuk masalah kesihatan aku. Tapi sementara nak tunggu dapat kerja, habis satu demi satu barang kemas isteri aku
terpaksa digadaikan demi sesuap nasi.

Paling aku sesalkan, rantai emas pusaka isteri aku pun akhirnya terpaksa digadaikan sekali. Aku tahu betapa sedih dan remuk hati isteri aku, tapi demi keluarga, dia sanggup berkorban.

Setelah hampir setahun hidup macam tu, akhirnya isteri aku dapat kerja. Syukur ALHAMDULILLAH. AKU? Aku suami tak berguna, Macam mayat hidup pun ada. Hari-hari makan duit isteri. Disebabkan kesihatan aku, hampir setahun lebih aku tak mampu bekerja dan buat apa-apa.

12 bulan cuti tanpa gaji, baru aku dibenarkan masuk bekerja semula setelah kesihatan sedikit pulih dan stabil. Tapi seperti dijangka, jodoh aku
dengan tempat kerja tak lama. Setelah 6 bulan kembali bekerja aku diberhentikan atas sebab prestasi tak memuaskan.

Kali ni aku tak nak jatuh lagi, barang kemas isteri pun aku tak tebus lagi. Aku tak nak jadi suami tak berguna lagi. Sambil cari kerja lain aku mula explore bisnes online. Macam-macam aku cuba, shopee, lazada, fiverr
buat servis penulisan. 

Tapi tak semua dapat hasil, dan tak semua dapat hasil cepat. Ada masa aku boleh dapat RM 300 sehari. Tetapi jarang-jarang. Lagi banyak yang aku langsung tak dapat apa-apa untuk 1-2 bulan. Aku tahu, aku kena mula berguru.

Sebahagian daripada bisnes online yang aku buat, aku belajar daripada panduan digital. Kebanyakan panduan tu, ada aku kongsikan DI SINI.

Tapi aku tahu anpa guru, aku hanya akan buang masa, duit dan tenaga, dahlah duit pun tak banyak mana. Sekarang, Alhamdulillah, kerja baru pun dah dapat, guru pun aku dah dapat.

Guru aku tak kedekut ilmu walaupun dia dah berjaya. Sebiji-sebiji dia share apa yang dia buat. Alhamdulillah masa belajar dengan dia, sambil diajar, sambil dapat buat sale, live.

Sekarang? Aku masih lagi tak bebas hutang. Barang-barang kemas isteri aku pun tak habis lagi aku tebus. Tapi insyaAllah dalam masa 2 tahun
atau mungkin lebih awal aku dapat selesaikan semuanya. Korang doakan aku berjaya yer…

Kalau ikut, aku malu nak kongsi cerita aku ni. Tapi aku fikir, dengan keaadan ekonomi sekarang, COVID-19nya lagi, mungkin ramai yang akan mengalami keadaan macam aku dulu. Sementara nak tunggu ekonomi pulih, pasti ramai berisiko hilang pendapatan. Tak sangggup aku, TAK
SANGGUP!
Peritnya, Tuhan je yang tahu.

Sebab tu aku nak kongsikan dengan korang tentang guru aku ni. Dia bukannya terkenal, low profile, tapi yang penting ilmunya. Kalau korang serius nak belajar, InsyaAllah dia akan mengajar.

AKU memang TAK SANGGUP nak jadi macam dulu lagi. Kalau ekonomi teruk pun kali ini, aku akan lebih bersedia. Aku harap korang pun sama. Mana tahu asbab berguru ni nanti, ada peluang untuk korang jana income online konsisten dan tak risau pasal duit nak sara keluarga lagi.

Kalau korang serius dan nak info lanjut untuk belajar bisnes online dengan guru aku ni, korang komen NAK. Nanti aku akan balas komen korang satu-satu.

Kalau nak cepat response, korang klik je terus KAT SINI. Lepas tu taip ON. Nanti terus aku akan response.

p.s: Walaupun memalukan untuk aku, tapi aku izinkan korang share cerita ni, biar ramai yang dapat manfaat dan tak alami nasib macam aku dulu.

About Post Author

blogkejapps

Kami tak suka bercakap, tetapi suka menulis. Semoga apa yang kami tulis ini dapat memberi ilmu yang berguna kepada semua pembaca. Skema kan ayat kami ini?

Jemput komen kat sini

About KEJAPPS.COM

 

Perkongsian dan coretan pelbagai kisah. Mainly on apa yang aku nak buat lepas aku tak makan gaji dan kerja sendiri dan bekerja kembali sambil teruskan impian nak buat full time digital marketing ni. Pengalaman, kehidupan, pekerjaan, makanan, jalan-jalan, teknologi, digital marketing & lain-lain.

Belajar jana income dengan menulis

Jom belajar buat bisnes shopee. Sesuai untuk tambah income dari rumah.

Jom buat bisnes makanan delivery. Dari rumah jer!!!

Belajar hasilkan income USD

Suka? Jom Follow KEJAPPS.COM

Recent Posts

rezeki menulis
tambahincome@kejapps
blogkejapps

Rezeki Menulis

Alhamdulillah rezeki menulis. Buka-buka emel, ada pemberitahuan melalui emel tentang pembayaran komisen tentang satu sistem borang tempahan yang pernah saya tulis. Walaupun tak banyak, lepaslah

Read More »

Support us

Suka dengan perkongsian kitorang, terutamanya tentang ‘technical stuff’ macam WP, apps dan lain-lain? Korang boleh bantu kitorang ‘sustain’ dan terus kongsikan mengenai perkara tersebut dengan ‘contribute’ seihklas mungkin dengan klik butang belanja kami minum kopi di bawah atau scan dengan phone melalui maybank apps (tiada jumlah minima). ‘Support’ dengan share post kitorang pun kitorang ‘appreciate’ dan berterima kasih.

Jom join newsletter kEJAPPS

Kami benci SPAM!. Data & privacy anda dilindungi. dan tidak dikongsikan dengan pihak ketiga.