Sampel penulisan 5

Facebook
Pinterest
Twitter
WhatsApp
Read Time2 Minute, 35 Second

Sampel artikel 5

Tajuk:

10 Tips promosi produk affiliate di wall Facebook anda

Teknik promosi ini adalah antara teknik promosi affiliate yang paling diminati ramai kerana ianya sangat mudah. Hanya perlu buat post di Facebook wall anda sahaja. Tetapi sebelum anda boleh mempromosi di wall FB sendiri ada beberapa perkara penting yang perlu anda lakukan bagi meningkatkan keberkesanan teknik ini.

1. Perlu ada friends dan followers yang tinggi di facebook anda. Anda perlu ada sekurang-kurangnya 1500 friends ke atas untuk teknik ini berhasil. Jika masih tidak berhasil, sila add 10 friends yang baru setiap hari mulai hari ini. Pastikan anda add friends yang meminati produk dalam niche yang ingin anda promosikan. Langkah paling mudah ialah dengan lihat friends kepada authority person dalam niche anda. Add friends dalam circle mereka.

2. Bina kredibiliti anda di facebook. Kongsikan post-post yang boleh membantu friends anda. Tak kisahlah apa-apa pun. Sebaiknya kongsikan sesuatu yang relevan dengan niche anda. Jangan terus  menjual sebaik sahaja friend yang baru approved friend request anda. Jangan terus pergi jual dan PM dia!

3. Jadi responsif. Selalu respon, like, komen, share post-post rakan anda di facebook. Lebih kerap anda berinteraksi dengan mereka, lebih kerap dan tinggi peluang untuk mereka lihat post anda nanti. Pastikan anda juga like dan respon komen di post anda okay. Bukan like dan komen post sendiri.

4. Rajin-rajin facebook walking di wall authority niche anda dan rajin-rajinlah berinteraksi supaya anda dapat lebih banyak exposure.

5. Jangan buat hardsell di facebook wall setiap masa. Sekali-sekala tak apa. Gunakan unsur-unsur story telling atau penceritaan. Orang kita kan suka drama. Banyakkan soft sell. Kadang-kadang post yang pendek tu lagi dapat menarik perhatian pembaca.

6. Jangan curi post orang lain dan mengaku itu post original anda. Ini tak bagus untuk kredibiiti anda.

7. Jangan sibuk tag-tag friends untuk menjual dan jangan spam wall fb rakan-rakan anda dengan post iklan di wall mereka. 

8. Jika tiada masa untuk anda online di FB setiap hari, jadualkan post anda menggunakan applikasi yang anda boleh dapatkan secara percuma seperti applikasi buffer. Anda hanya perlu tulis dulu post-post anda pada masa lapang, dan kemudiannya jadualkan bila post tersebut mahu diposkan mengikut masa yang anda pilih.

9. Tulis dengan menggunakan spacing (2 baris) supaya lebih tersusun dan mudah untuk post anda dibaca. Letakkan titik kerana facebook tak boleh capture spacing yang anda lakukan. Contoh seperti di bawah:

Baru tahu rupanya banyak friendlist saya di FB ni orang yang super duper hebat dan awesome.
.
.
Banyak tips yang best diorang share dekat wall diorang ni..
.
.
Owner produk yang besar-besar pun ada. Siap ada kongsikan lagi cara nak jadi owner produk lagi..
.
.
Korang yang minat tu bolehlah lihat di sini: http://bit.ly/2oMAQpq.

 

10. Jangan lupa letak call to action (CTA). Nak suruh orang download, subscribe, baca, komen like dan sebagainya. Biasanya lebih banyak respon pada post bila ada CTA. Satu lagi tips ialah cuba buat post berbentuk soalan supaya dapat interaksi yang lebh dari circle anda.

 

Semoga dengan perkongsian tips ringkas ini dapat membantu anda menghasilkan jualan melalui promosi di FB wall.

0 0

About Post Author

blogkejapps

Kami tak suka bercakap, tetapi suka menulis. Semoga apa yang kami tulis ini dapat memberi ilmu yang berguna kepada semua pembaca.... Skema kan ayat kami ini?

Jemput komen kat sini

About KEJAPPS.COM

 

Perkongsian dan coretan pelbagai kisah. Mainly on apa yang aku nak buat lepas aku tak makan gaji dan kerja sendiri dan bekerja kembali sambil teruskan impian nak buat full time digital marketing ni. Pengalaman, kehidupan, pekerjaan, makanan, jalan-jalan, teknologi, digital marketing & lain-lain.

Belajar jana income dengan menulis

Jom belajar buat bisnes shopee. Sesuai untuk tambah income dari rumah.

Jom buat bisnes makanan delivery. Dari rumah jer!!!

Belajar hasilkan income USD

Suka? Jom Follow KEJAPPS.COM

Recent Posts

Support us

Suka dengan perkongsian kitorang, terutamanya tentang ‘technical stuff’ macam WP, apps dan lain-lain? Korang boleh bantu kitorang ‘sustain’ dan terus kongsikan mengenai perkara tersebut dengan ‘contribute’ seihklas mungkin dengan klik butang belanja kami minum kopi di bawah atau scan dengan phone melalui maybank apps (tiada jumlah minima). ‘Support’ dengan share post kitorang pun kitorang ‘appreciate’ dan berterima kasih.

Jom join newsletter kEJAPPS

Kami benci SPAM!. Data & privacy anda dilindungi. dan tidak dikongsikan dengan pihak ketiga.