Sampel artikel 4 |

Sampel artikel 4

Facebook
Pinterest
Twitter
WhatsApp
Read Time2 Minutes, 34 Seconds

Ramai yang berkata pemasaran emel ini sudah ketinggalan zaman. Tiada lagi engagement dan respon yang tinggi kerana generasi masa kini lebih selesa dengan sosial media berbanding emel.

Walaupun begitu saya sendiri berpendapat, pemasaran emel ini adalah salah satu bentuk pemasaran yang palaing berkesan. Jika tidak, tidak mungkin syarikat besar seperti Air Asia, netflix, Emirates dan nama-nama besar dalam industri pemasaran internet seperti Dr Irfan Khairi. Patric Chan dan Neil Patel masih menggunakannnya sehinnga ke hari ini.

Namun pemasaran emel kini memang mempunyai lebih banyak persaingan. Rata-rata hampir semua pemain pemasaran internet, kecil ataupun besar mempunyai list dan subscriber tersendiri dan melakukan pemasaran melalui kempen pemasaran emel.

Dalam pemasaran emel, copywriting merupakan salah satu faktor penting untuk pemasaran emel berjaya. Ini kerana dalam sehari, secara purata kita menerima lebih 40 emel ke dalam inbox kita. Jadi untuk memastikan penulisan dan content yang nak disampaikan kepada subscriber kita itu dibuka dan dibaca, kita perlu menarik perhatian mereka seawal di tajuk emel itu sendiri.

Di bawah ni saya senaraikan beberapa tips penulisan tajuk emel yang baik dan boleh dijadikan rujukan untuk anda menulis emel  kepada subscriber anda nanti

Penulisan tajuk emel

  1. Pastikan tajuk emel yang ditulis straight to the point & direct sahaja dengan objektif anda.

Tajuk yang direct lebih mudah mendapat perhatian pembaca dan lebih mudah difahami.

Contoh:  Abu, saya dah dapat komisen affiliate pertama lepas baca panduan ABC ni…

  1. Guna nama penerima emel (kalau dia letak nama merapu nasib dia lah nanti)

Nampak lebih mesra dan lebih personal. Macam kita emel ke dia sorang sahaja.

Contoh:  Abu, saya dah dapat komisen affiliate pertama lepas baca panduan ABC ni…(sama je dengan contoh di atas..hehehe…)

  1. Jangan overhype!

Jangan janji keterlaluan ataupun janji benda yang anda tak pasti

Contoh: Confimdapat RM18,000 sebulan, secara sambilan sahaja dengan teknik gaban ini

  1. Emel bertanyakan soalan

Ini untuk menarik perhatian pembaca untuk mengetahui apakah jawapan kepada soalan tersebut

Contoh: Abu buat pemasaran affiliate tapi tak pernah dapat sale?

  1. Beritahu faedah/kebaikan produk yang anda promosikan

Bagitahu kelebihan yang bakal mereka dapat

Contoh: 5 teknik berkesan tingkatkan sales affiliate di FB

Memastikan emel anda dibaca

Tiada jalan pintas dan teknik yang 100% berkesan bagi memastikan semua emel yang dhantar oleh anda dibuka dan dibaca oleh subscriber anda. Apa yang boleh anda buat ialah try and error dan memperbaiki kualiti penulisan emel anda setiap masa. Anda boleh melihat contoh-contoh emel yang dihantar oleh authority figure dalam niche anda. Jangan tiru bulat-bulat sudah.

Antara tips yang anda boleh buat sewaktu menulis emel dan memastikan subscriber anda membuka dan membaca emel anda ialah:

  1. Beri tips kepada subscriber.
  1. Educate prospek anda supaya boleh wujudkan keperluan kepada produk yang anda ingin promosikan.
  1. Timbulkan kerisauan kepada pembaca anda.

Contoh: Risau perut buncit selepas raya? 

Part ni masa tak raya pun saya risau.

 

  1. Explain secara ringkas bagaimana produk yang dipromosikan itu dapat membantu menghilangkan masalah mereka.
  1. Explain kebaikan yang pembaca dapat apabila mereka dapat menyelesaikan masalah dengan produk yang anda promosikan itu.
  1. Beritahu apa yang mereka perlu lakukan. Masukkan call to action (CTA) dalam penulisan emel anda.

Selamat mencuba dan sentiasa perbaiki copywriting dan teknik penulisan emel anda. Ianya akan menjadi lebih mudah apabila lebih kerap anda melakukannya. Selamat mencuba dan selamat berjaya.

 

0 0

Jemput komen kat sini

NAK DISKAUN ISTIMEWA UNTUK SETIAP E-COURSE TERBITAN KEJAPPS?

 

Download applikasi KEJAPPSDOTCOM di google play store dengan klik pada butang get in on google play di bawah. Ikuti langkah di dalam apps dan kemudian scan QR code yang terdapat di blog ini dengan menggunakan applikasi KEJAPPSDOTCOM.  Kalau pakai QR scanner biasa diskaun tak keluar.

Scan QR code di bawah dengan applikasi KEJAPPSDOTCOM.

About KEJAPPS.COM

Perkongsian dan coretan pelbagai kisah. Mainly on apa yang aku nak buat lepas aku tak makan gaji dan kerja sendiri. Pengalaman, kehidupan, pekerjaan, makanan, jalan-jalan, teknologi, digital marketing & lain-lain.

Suka? Jom Follow KEJAPPS.COM

Recent Posts

servis penulisan artikel
Servis Penulisan Artikel
blogkejapps

servis penulisan artikel 2019

Alhamdulillah pada awal bulan November 2019 ini, melalui blog kejapps dot com, kami telah melancarkan secara rasmi servis penulisan artikel. Buat masa ini kami mahu

Read More »

Sampel penulisan 5

Sampel artikel 5 Tajuk: 10 Tips promosi produk affiliate di wall Facebook anda Teknik promosi ini adalah antara teknik promosi affiliate yang paling diminati ramai

Read More »

Sampel artikel 4

Ramai yang berkata pemasaran emel ini sudah ketinggalan zaman. Tiada lagi engagement dan respon yang tinggi kerana generasi masa kini lebih selesa dengan sosial media

Read More »

Support us

Suka dengan perkongsian kitorang, terutamanya tentang ‘technical stuff’ macam WP, apps dan lain-lain? Korang boleh bantu kitorang ‘sustain’ dan terus kongsikan mengenai perkara tersebut dengan ‘contribute’ seihklas mungkin dengan klik butang pay with senangpay di bawah (min RM 2 untuk membolehkan transaksi diterima) atau scan dengan phone melalui maybank apps (tiada jumlah minima). ‘Support’ dengan share post kitorang pun kitorang ‘appreciate’ dan berterima kasih.

 

Jom join newsletter kEJAPPS

Kami benci SPAM!. Data & privacy anda dilindungi. dan tidak dikongsikan dengan pihak ketiga.

Close Menu