Plugin SEO untuk blog WordPress |

Plugin SEO untuk blog WordPress

Facebook
Pinterest
Twitter
WhatsApp
Plugin SEO untuk blog WordPress
Read Time2 Minutes, 37 Seconds

Kali ni aku nak ceritakan pasal plugin SEO untuk blog WordPress yang biasa aku pakai. Dulu-dulu memang aku biasa pakai plugin SEO yoast. Pakai yang free jer pun.

plugin SEO untuk blog WordPress

Result dia alhamdulillah boleh tahan la. Ada juga boleh ranking dekat 1st page google. Lepaslah dapat income sikit dari jualan affiliate dan ebook sendiri.

Tapi setting SEO yoast ni dulu boleh tahan penat jugalah. Banyak dan quite detail. Kalau yang tak biasa dengan setting teknikal ni memang boleh penat juga. Ni setting untuk plugin yoast SEO yang dulu-dulu.

So masa aku nak start aktif berblog balik awal tahun ni, aku pun explore plugin SEO lain yang freemium untuk WordPress ni. Aku pun try guna plugin Rank Math ni.

plugin SEO untuk blog WordPress

Setting dia jauh lagi ringkas dan mudah daripada SEO yoastlah. But somehow lepas dah guna beberapa bulan, aku rasa SEO yoast lagi best. So aku pun kembali guna semula plugin SEO Yoast.

So aku nak share cara nak install dan setup plugin SEO Yoast. Plugin nni adalah plugin SEO untuk blog WordPress korang. Jangan risau, Sekarang dah jauh lebih senang nak setup plugin ni.

1. Step pertama, korang kena masuk ke dashboard WordPress korang, Kalau masih tak ada WordPress dan tak tahu macam mana nak daftar hosting & domain serta install WordPress, boleh follow step by step guide yang aku dah tulis sebelum ni.

2, Pergi ke menu plugin > add new. Di bahagian search taipkan SEO yoast. Klik butang install now pada gambar plugin Yoast SEO.

3.  Klik butang activate.

4.  Klik setting pada plugin SEO yoast.

5. Klik configuration wizard.

6. Tick pada option site dah ready & klik next.

7. Pilih jenis web WordPress anda. Klik next.

8. Pilih organization atau person. Klik next.

9. Pilih setting untuk search engine visibility. Aku biasa guna yang default ni jer. Dah selesai klik next.

10. Pilih sama ada korang ada sinle atau multiple author. Klik next.

11. Masukkan title web/blog korang dan pilih simbol. Klik next.

12. Masukkan emel dan klik sign up kalau nak langgan newletter dan tips SEO daripada yoast. Kalau tak nak tak payah isi. Klik next.

13. Korang bolehlah tengok-tengok training dan guide yang YOAST dah sediakan. Klik next.

13. Hora horey! Dah siap. Klik close.

14. Klik pada tab webmaster tools. Klik google search console. Pastikan korang dah register akaun di google search console. Kalau tak register lagi pergi register. Google je search console dan follow arahan selanjutnya untuk sign up dekat laman web diorang.

15. Pilih verification by html tag. Copy code dan paste ke dalam ruang google verification (macam paparan sebelum ni). Klik save change.

16. Klik verify dekat page webmaster tadi.

So siap dah.

Next step yang korang kena buat ialah follow step dan guide yang diberikan plugin SEO yoast ni sewaktu membuat posting.

Kalau korang tak ada idea juga, mungkin boleh lihat video tips asas penulisan artikel & basic actionable SEO yang aku dah sediakan ni.

So aku harap membantulah perkongsian aku untuk plugin SEO untuk WordPress ni.

 

Silalah tambah dan share lain-lain plugin SEO untuk WordPress kalau korang tahu.

Jangan lupa share artikel ni okay. Klik je butang-butang dekat bawah.

 

0 0

Jemput komen kat sini

NAK DISKAUN ISTIMEWA UNTUK SETIAP E-COURSE TERBITAN KEJAPPS?

 

Download applikasi KEJAPPSDOTCOM di google play store dengan klik pada butang get in on google play di bawah. Ikuti langkah di dalam apps dan kemudian scan QR code yang terdapat di blog ini dengan menggunakan applikasi KEJAPPSDOTCOM.  Kalau pakai QR scanner biasa diskaun tak keluar.

Scan QR code di bawah dengan applikasi KEJAPPSDOTCOM.

About KEJAPPS.COM

Perkongsian dan coretan pelbagai kisah. Mainly on apa yang aku nak buat lepas aku tak makan gaji dan kerja sendiri. Pengalaman, kehidupan, pekerjaan, makanan, jalan-jalan, teknologi, digital marketing & lain-lain.

Suka? Jom Follow KEJAPPS.COM

Recent Posts

servis penulisan artikel
Servis Penulisan Artikel
blogkejapps

servis penulisan artikel 2019

Alhamdulillah pada awal bulan November 2019 ini, melalui blog kejapps dot com, kami telah melancarkan secara rasmi servis penulisan artikel. Buat masa ini kami mahu

Read More »

Sampel penulisan 5

Sampel artikel 5 Tajuk: 10 Tips promosi produk affiliate di wall Facebook anda Teknik promosi ini adalah antara teknik promosi affiliate yang paling diminati ramai

Read More »

Sampel artikel 4

Ramai yang berkata pemasaran emel ini sudah ketinggalan zaman. Tiada lagi engagement dan respon yang tinggi kerana generasi masa kini lebih selesa dengan sosial media

Read More »

Support us

Suka dengan perkongsian kitorang, terutamanya tentang ‘technical stuff’ macam WP, apps dan lain-lain? Korang boleh bantu kitorang ‘sustain’ dan terus kongsikan mengenai perkara tersebut dengan ‘contribute’ seihklas mungkin dengan klik butang pay with senangpay di bawah (min RM 2 untuk membolehkan transaksi diterima) atau scan dengan phone melalui maybank apps (tiada jumlah minima). ‘Support’ dengan share post kitorang pun kitorang ‘appreciate’ dan berterima kasih.

 

Jom join newsletter kEJAPPS

Kami benci SPAM!. Data & privacy anda dilindungi. dan tidak dikongsikan dengan pihak ketiga.

Close Menu