Gambar copyright, bolehkah nak guna? |

Gambar copyright, bolehkah nak guna?

Facebook
Pinterest
Twitter
WhatsApp
gambar copyright
Read Time2 Minute, 2 Second

Korang yang biasa buat post dengan grafik, blog atau poster mesti biasa dengar tentang gambar copyright kan? Macam biasa yang aku baca blog orang, ramai yang ambil gambar daripada blog atau website orang lain dan kredit kepada google (why?). Lagi best bila dia main ambil tanpa peduli pun gambar tu ada copyright ke tidak.

gambar copyright

Baru-baru ni aku ada terbaca satu artikel di akhbar the star. Basically artikel tu bagitahu  ada pemilik unit apartment terpaksa turunkan atau simpan hiasan krismas Tom & jerry mereka atau pihak Warner bros akan ambil tindakan undang-undang disebabkan copyright infringement.

Oklah yang tu bukan gambar copyright, tapi figurine atau karakter copyright. Tapi perkara ni serius. Lagi aku kesian, jenis-jenis ejen atau peniaga online yang main sapu je gambar promosi atau iklan orang. Yang aku geram, diorang slash je no contact yang asal ganti dengan nombor diorang. Tak patut, nak buat grafik tu pun kena bayar.

Sorry, emo pula aku. Sebenarnya aku tulis artikel ni, nak kongsikan dengan korang macam mana nak check gambar tu ada copyright ke tak? Lepas tu aku pun nak share cara korang nak dapatkan gambar-gambar yang berkualiti tanpa isu copyright secara percuma. Barulah senang lepas ni korang nak buat grafik korang sendiri.

Untuk check gambar tu gambar copyright ke tak, korang boleh guna google sahaja.

gambar copyright

Taip sahaja gambar yang korangnak cari di google. Klik images > tools > usage rights.

Pilih, pilihan yang sesuai. sebagai contoh labeled for reuse. 

Jadi hasil gambar yang ada daripada filter tersebut, baru korang boleh guna. Kalau yang perlu modification tu, kenalah buat dulu.

(Aku kreditkan info yang aku kongsikan ni kepada mendiang Boon Lee yang telah mengajar aku tentang info ni).

Kalau korang tak ada asas nak buat grafik, korang boleh sahaja gunakan tools percuma yang ada di website canva.com ni. Power beb! Banyak template grafik yang tersedia.

Aku pernah dah tulis tentang tools yang ada di web ni dulu, korang boleh baca DI SINI.

Untuk sumber gambar percuma pula ada banyak, tapi kali ni aku kongsikan 3 sumber dahulu.

Semua ni korang boleh dapatkan secara percuma & tak perlu kreditkan owner asal gambar ni. Tapi kalau korang nak belanja diorang duit kopi adalah dialu-alukan.

Ini adalah contoh gambar yang korang boleh dapatkan. Hanya perlu search sahaja di web yang aku kongsikan tu.

Itu sahajalah. aku harap korang dah tak ada isu dengan gambar copyright lagi selepas ni. 

Macam biasa, sharelah artikel ni dengan rakan-rakan dan family korang yang lain..

0 0

About Post Author

blogkejapps

Kami tak suka bercakap, tetapi suka menulis. Semoga apa yang kami tulis ini dapat memberi ilmu yangberguna kepada semua pembaca.... skema kan ayat kami ini?

Jemput komen kat sini

NAK DISKAUN ISTIMEWA UNTUK SETIAP E-COURSE TERBITAN KEJAPPS?

 

Download applikasi KEJAPPSDOTCOM di google play store dengan klik pada butang get in on google play di bawah. Ikuti langkah di dalam apps dan kemudian scan QR code yang terdapat di blog ini dengan menggunakan applikasi KEJAPPSDOTCOM.  Kalau pakai QR scanner biasa diskaun tak keluar.

Scan QR code di bawah dengan applikasi KEJAPPSDOTCOM.

About KEJAPPS.COM

Perkongsian dan coretan pelbagai kisah. Mainly on apa yang aku nak buat lepas aku tak makan gaji dan kerja sendiri. Pengalaman, kehidupan, pekerjaan, makanan, jalan-jalan, teknologi, digital marketing & lain-lain.

Belajar dapatkan pelanggan untuk produk anda

Baem Ashrawi

Belajar bina minisite jualan

Baem Ashrawi

Belajar hasilkan income USD

Suka? Jom Follow KEJAPPS.COM

Recent Posts

income penulisan
digitalmarketing@kejapps
blogkejapps

5 Steps jana income penulisan

Alhamdulillah sejak memulakan servis penulisan artikel sejak bulan november yang lepas, dapatlah juga menjana income penulisan secara part time. Walaupun hanya melakukan secara part time

Read More »

Support us

Suka dengan perkongsian kitorang, terutamanya tentang ‘technical stuff’ macam WP, apps dan lain-lain? Korang boleh bantu kitorang ‘sustain’ dan terus kongsikan mengenai perkara tersebut dengan ‘contribute’ seihklas mungkin dengan klik butang pay with senangpay di bawah (min RM 2 untuk membolehkan transaksi diterima) atau scan dengan phone melalui maybank apps (tiada jumlah minima). ‘Support’ dengan share post kitorang pun kitorang ‘appreciate’ dan berterima kasih.

 

Jom join newsletter kEJAPPS

Kami benci SPAM!. Data & privacy anda dilindungi. dan tidak dikongsikan dengan pihak ketiga.

Close Menu