Bisnes Covid-19 – Bisnes apa yang sesuai dilakukan?

Facebook
Pinterest
Twitter
WhatsApp
bisnes covid-19
Read Time4 Minute, 24 Second

Musim Covid-19 ni memang aku banyak buat post dan artikel berkenaan covid-19. Macam kali ni aku nak kongsikan bisnes covid-19. Bisnes apa yang sesuai dilakukan waktu musim virus pandemik macam covid-19.

Yang pastinya bukan bisnes hand sanitizer dan face masklah. Stok pun dah habis,

Kalau ada stok pun, janganlah buat perangai ‘nakal’ macam lelaki di Amerika Syarikat ni.

Nak kaut keuntungan melampau dan ambil kesempatan buat bisnes covid-19, akhirnya diri sendiri yang kerugian, akhirnya siap kena denda dan diambil tindakan mahkamah lagi.

Bisnes covid-19

Cubaan bijak pandai lelaki ni untuk mark up harga yahudi untuk hand sanitizer dan face mask dipatahkan oleh pihak online Amazon dan pihak berkuasa tempatan.

Kalau korang ada yang terfikir nak buat bisnes covid-19 sempena musim virus melanda ni, hentikanlah. Buat penat dan dapat bayaran cash je dari tuhan nanti.

Sebaiknya buatlah bisnes yang dapat membantu orang lain. Kalau korang terkaya melampau macam Cristiano Ronaldo (pemain bola) tu, bolehlah korang kadikan rangkaian hotel korang sebagai tempat merawat dan kuarantin para pesakit yang terkesna dengan covid-19 ni.

Panjang lebar mukaddimah aku. So sekarang nak kongsikan apa peluang bisnes yang boleh dilakukan, selamat dan ada permintaan sepanjang musim covid-19 ni.

Antara yang paling senang ialah perkhidmatan ataupun servis perkhidmatan dan penghantaran barang-barang keperluan ke rumah sekitar kawasan korang. Lagi-lagi kalau pendudk rumah tu warga tua yang tak larat nak keluar hari-hari beli barang-barang keperluan. 

Maklumlah sekarang kan seorang sahaja wakil isi rumah yang dibenarkan membeli barang kepelruan. Sambil-sambil tu, dapat jugalah korang berbakti sambil menambah pendapatan.

Di waktu ramai orang dan perusahaan  yang terkesan ekonominya kerana virus durjana ini, mana yang dah advanced onlinekan bisnes mereka ada peluang cerah untuk survive.

Malah pihak berwajib pun turut promokan bisnes yang dah go online bagi kemudahan pembeli ketika ini.

Macam yang aku ambil ni dari channel telegram rasmi MKN sendiri.

So hintnya yang pertama ialah bisnes online, Salah satu sebabnya ialah potential reach yang sangat tinggi. Bukan setakat kawasan perniagaan korang je , tetapi tempat yang lebih jauh pun boleh tahu tentang kewujudan bisnes korang.

Tetapi nak onlinekan bisnes pun bukan mudah dan macam apa-apa bisnes pun memerlukan modal dan juga kemahiran. 

Dalam masa sekarang ni mungkin yang ada terkesan keadaan ekonominya, aku sarankan untuk mencuba masuk bisnes online yakni bisnes produk digital.

Melalui bisnes produk digital ni, korang dah tak payah fikir pasal nak gajikan pekerja. Banyak benda yang korang boleh mulakan daripada rumah dengan beberapa tools asas pada kadar yang minima. Dan semestinya boleh mulakan seorang diri dahulu. Aku pun ada pernah tulis pasal tools asas yang boleh bantu korang mulakan bisnes online DISINI.

Tapi bila sebut bisnes produk digital ni, ramailah yang takut. Sebab tak pandai IT, tak ada idea dan tak tahu nak buat produk digital.

Senang cerita korang boleh buat bisnes produk digital online ni tanpa perlu buat produk sendiri pun. Guna sahaja produk orang lain.

Dalam erti kata lain, bisnes affiliatelah. Maksudnya korang tolong promosikan bisnes produk digital orang lain. Ada orang beli melalui link affiliate korang, makanya korang akan dapat komisen.

Sebelum tu, bukan boleh main redah promosi je produk digital orang. Korang kena buat juga sedikit research mengenai produk dan owner product tu terlebih dahulu. Kalau korang nak langkah details tentang bisnes affiliate ni, aku pernah tulis secara panjang lebar DEKAT SINI.

Berbalik kepada bisnes covid-19 ni, aku nampak memang bisnes affiliate ni antara bisnes yang relevan dan kurang terkesan dalam musim-musim virus dan virus ekonomi ni.

Terutamanya dalam masa sukar sekarang ni, ramai yang nak cari sumber pendapatan alternatif dan pendapatan tambahan, macam aku juga.

Untuk start tak susah pun, tapi perlulah ada someone yang guide, supaya tak terumbang-ambing. Nak buat bisnes affiliate dan bisnes online ni pun akan mabil masa sebelum boleh berjaya sebagaimana lain-lain bisnes juga.

Kalau korang ada bajet dan serius nak cari sumber pendapatan tambahan dan bisnes yang kalis virus ni, aku sarankan korang follow dan dapatkan dua panduan ni.

Panduan Simple Funnel

Harga Panduan ni RM 50 sahaja dan korang akan belajar asas bisnes online ni. Bila korang mahir basic terutamanya nak setup funnel, memang mudah sangat dah lepas ni korang nak buat bisnes online yang lain.

Panduan onpay method

Pernah dengar tentang onpay? Onpay ni ialah sistem pengurusan tempahan , dropship dan macam-macam lagi tools yang diperlukan oleh peniaga online yang dilengkapi dengan sistem follow up, pengurusan affiliate

Panduan ini pula bakal ajar korang untuk menghasilkan pendapatan tambahan mellaui bisnes online dengan menggunakan platform onpay ni.

Panduan ni pula harganya keras sikit, RM 97. Tetapi yang bestnya korang bakal dapat diskaun 10% untuk mana-mana pakej langganan onpay. Berbaloi.

Bila korang dah dapat mula buat pendapatan online, aku sarankan korang untuk mahirkan pula cara nak dapatkan leads guna messenger marketing ni. Barulah bisnes online korang makin padu.

Dan kalau korang nak panduan best lain yang boleh membantu korang nak start bisnes online, aku dah ada tulis DI SINI. Siap ada panduan free lagi.

So aku harap korang adalah idea nak buat bisnes covid-19 yang sesuai dengan korang.

Selamat maju jaya aku ucapkan dan akhir kata dari aku, stay safe, be strong and stay at home!

P.s: Kitorang izinkan korang share artikel ni dengan lebih ramai kenalan dan family korang. Biar lebih ramai yang bakal dapat manfaat.

0 1

About Post Author

blogkejapps

Kami tak suka bercakap, tetapi suka menulis. Semoga apa yang kami tulis ini dapat memberi ilmu yang berguna kepada semua pembaca.... Skema kan ayat kami ini?

Jemput komen kat sini

About KEJAPPS.COM

 

Perkongsian dan coretan pelbagai kisah. Mainly on apa yang aku nak buat lepas aku tak makan gaji dan kerja sendiri dan bekerja kembali sambil teruskan impian nak buat full time digital marketing ni. Pengalaman, kehidupan, pekerjaan, makanan, jalan-jalan, teknologi, digital marketing & lain-lain.

Belajar jana income dengan menulis

Jom belajar buat bisnes shopee. Sesuai untuk tambah income dari rumah.

Jom buat bisnes makanan delivery. Dari rumah jer!!!

Belajar hasilkan income USD

Suka? Jom Follow KEJAPPS.COM

Recent Posts

Support us

Suka dengan perkongsian kitorang, terutamanya tentang ‘technical stuff’ macam WP, apps dan lain-lain? Korang boleh bantu kitorang ‘sustain’ dan terus kongsikan mengenai perkara tersebut dengan ‘contribute’ seihklas mungkin dengan klik butang belanja kami minum kopi di bawah atau scan dengan phone melalui maybank apps (tiada jumlah minima). ‘Support’ dengan share post kitorang pun kitorang ‘appreciate’ dan berterima kasih.

Jom join newsletter kEJAPPS

Kami benci SPAM!. Data & privacy anda dilindungi. dan tidak dikongsikan dengan pihak ketiga.