3 Perkara yang perlu dilakukan apabila hilang pekerjaan

Facebook
Pinterest
Twitter
WhatsApp
hilang pekerjaan
0 0
Read Time2 Minute, 53 Second

Sesiapun pasti akan risau jika hilang pekerjaan. Pastinya pelbagai persoalan seperti bagaimana nak menyara diri dan keluarga untuk bulan seterusnya dan lain-lain bermain di fikiran.

Benar ianya adalah suatu dugaan yang hebat, Namun anda perlu bertenang terlebih dahulu. Ingat ini bukanlah pengakhiran anda. Saya kongsikan 3 perkara yang boleh anda lakukan apabila hilang pekerjaan.

1. Tuntut faedah insurans pekerjaann dari Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO). Sistem Insuran Pekerjaan (SIP) memberikan bantuan kewangan untuk 6 bulan (maksimum) bagi yang berkelayakan (tertakluk kepada terma dan syarat).

Layari laman SIP PERKESO untuk menyemak kelayakan dan juga membuat pendaftaran.

Ada syarat-syarat tertentu yang perlu dipenuhi sebelum memohon di mana anda boleh menyemak terlebih dahulu di halaman SIP PERKESO seperti yang telah dinyatakan tadi.

Yang pastinya jika anda hilang pekerjaan disebabkan faktor-faktor berikut, anda tidak layak untuk memohon faedah SIP:

  • Hilang kerja/diberhentikan kerja kerana salah laku 
  • Perletakan jawatan secara sukarela
  • Bersara
  • Tempoh kontrak perkhidmatan tamat dan tidak diperbaharui 

Bantuan kewangan melalui SIP ini diberikan pada yang layak buat tempoh 3 bulan (minimum) hingga 6 bulan (maksimum). Berikut adalah pengiraan ringkas mengenai peratusan bayaran oleh SIP.

  • Bulan pertama: 80% daripada gaji anggaran bulanan (tertakluk pada had maksima)
  • Bulan ke-2: 50% daripada gaji anggaran bulanan 
  • Bulan ke-3 dan ke-4: 40% daripada gaji anggaran bulanan 
  • Bulan ke-5 dan ke-6: 30% daripada gaji anggaran bulanan

Sebaiknya daftar dengan segera setelah hilang pekerjaan agar faedah SIP ini segera diterima anda.

Selain itu SIP juga turut menyediakan pelbagai peluang latihan untuk anda menambah kemahiran. Semua latihan ini akan ditanggung oleh PERKESO dan anda akan diberikan elaun sepanjang tempoh menyertai latihan tersebut.

2. Senaraikan semua perbelanjaan dan komitmen bulanan anda dan keluarga.

Ini adalah salah satu perkara penting yang perlu dilakukan. Anda boleh senaraikan di dalam fail excel untuk memudahkan anda.

Masukkan segala perbelanjaan berkaitan seperti sewa rumah, ansuran kereta, belanja petrol, belanja sekolah anak, bil utiliti dan sebagainya yang berkaitan.

Bagi perbelanjaan yang tiada dalam perbelanjaan bulanan seperti insurans dan cukai jalan kenderaan, bahagikan jumlah tersebut dengan 12 untuk mendapatkan jumlah perbelanjaan harian.

Buat sedikit pengorbanan dengan hapuskan perbelanjaan yang kurang penting atau tidak benar-benar diperlukan.

Sebagai contoh mungkin boleh tamatkan perkhidmatan telvisyen kabel berbayar seperti Astro. Tukar pelan telekomunikasi yang menawarkan harga yang lebih menguntungkan.

Cuba untuk kurangkan komitmen bulanan mana yang boleh berdasarkan keperluan dan juga kemampuan anda.

Walaupun ianya memerlukan pengorbanan besar ahli keluarga dan keselesaan keluarga juga sedikit sebanyak akan terjejas, namun ianya bagus untuk jangka masa panjang. Sambil-sambil itu cuba juga berusaha untuk mencari pekerjaan yang lain.

3. Jual barang-barang yang tidak diperlukan/digunakan yang berada di dalam simpanan anda.

Benar ada sesetengah barangan menyimpan pelbagai kenangan yang indah. Namun dalam masa getir ini, barang-barang ini mungkin dapat membantu menampung keperluan kewangan anda untuk jangkamasa pendek.

Barang-barang sedia ada seperti koleksi pakaian, alat mainan, alatan sukan, barangan hobi , barangan elektrik dan elektronik yang kurang digunakan boleh dijual bagi mendapatkan tunai segera.

Anda boleh iklankan dan jual barangan anda di beberapa lubuk pasaran barangan terpakai atau preloved. Antaranya ialah:

Anda boleh iklankan barangan anda secara percuma sahaja di sini. Jadi seluruh keuntungan hasil jualan barangan anda ialah kepunyaan anda.

Hilang pekerjaan semestinya membebankan. Namun walau berat macam mana sekalipun dugaan dan cabaran yang melanda, ingat ini bukanlah pengakhirannya.

3 perkara yang saya kongsikan ini sekadar pengalaman yang pernah ditempuhi. Semoga ianya dapat membantu anda dan keluarga. Saya doakan bagi yang terkesan, agar anda akan kembali mendapat pekerjaan baharu dengan seberapa segera.

About Post Author

blogkejapps

Kami tak suka bercakap, tetapi suka menulis. Semoga apa yang kami tulis ini dapat memberi ilmu yang berguna kepada semua pembaca. Skema kan ayat kami ini?

Jemput komen kat sini

About KEJAPPS.COM

 

Perkongsian dan coretan pelbagai kisah. Mainly on apa yang aku nak buat lepas aku tak makan gaji dan kerja sendiri dan bekerja kembali sambil teruskan impian nak buat full time digital marketing ni. Pengalaman, kehidupan, pekerjaan, makanan, jalan-jalan, teknologi, digital marketing & lain-lain.

Belajar jana income dengan menulis

Jom belajar buat bisnes shopee. Sesuai untuk tambah income dari rumah.

Jom buat bisnes makanan delivery. Dari rumah jer!!!

Belajar hasilkan income USD

Suka? Jom Follow KEJAPPS.COM

Recent Posts

Bangunlah abah
family@kejapps
blogkejapps

Bangunlah abah

Genap 8 hari abah masih belum sedarkan diri di ICU akibat jangkitan kuman. Sudah 5 hari ubat tidur dihentikan tapi masih juga abah tak mampu

Read More »

Support us

Suka dengan perkongsian kitorang, terutamanya tentang ‘technical stuff’ macam WP, apps dan lain-lain? Korang boleh bantu kitorang ‘sustain’ dan terus kongsikan mengenai perkara tersebut dengan ‘contribute’ seihklas mungkin dengan klik butang belanja kami minum kopi di bawah atau scan dengan phone melalui maybank apps (tiada jumlah minima). ‘Support’ dengan share post kitorang pun kitorang ‘appreciate’ dan berterima kasih.